برنج

برنج از محصول اصلی و کشت وکار مردم این روستا می باشد که در کنار آن انواع حبوبات و سبزیجات نیز کشت می شود . 

انواع برنج های مرغوب این روستا می توان به : 

1 - صدری (حسن سرایی) 

2 - هاشمی 

3 - طارم 

4 - حسنی  

۵ - خزر 

6 - هزار سی سی 

7 - غریبه ی 

8 - موسی مولایی 

9 - سیاه دم  

10 - . . .

نحوه به عمل آوردن برنج :   

1 - جوی را که معمولا کشاورزان از جو خوب مرغوب کنار میگذارند و به اسم تخم جو  می شناسند ، در آب به مدت3 روز جهت خیس خوردن نگهداری میکنند . 

2 - بعد از این عمل ، از آب بیرون کشیده و در جایی که از همه طرف با کاه گرفته شده و همچنین با گونی و نایلون خوب احاطه شده به مدت چند روز نگه داری میکنیم به طوری که بدون تنفس باشد این کار جهت جوانه زدن یا به زبان ما کل کردن می باشد . 

3 - بیرون آوردن از این حالت و درباه آب زدن گونی های جو کمک به جوانه زدن سریع آنها می شود . اما این بار فقط برای چند دقیقه 

4 - دوباره تمامی گونی های جو را خوب با کاه و گونی و نایلون به مدت تقریبا 1 روز و یا کمتر از 2 روز می پوشانیم . 

5 - در این مدت کشاورز به مزرعه رفته و برای کاشتن جوانه های جو جهت رشد خوب و سبز شدن که به زبان ما تیم می باشد مکانی را آماده میکند که به این مکان تیم بیجار میگوییم . (بیجار به زبان گیلکی مزرعه می باشد ) 

  - تیم بیجار قسمت کوچکی از مزرعه می باشد که بعد از شخم زدن به اندازه که گلش خوب له شده باشد به وسیله خاک همان مزرعه به صورت دیواری دور میشود و با اندکی آب ، آبگیری و سپس به وسیه چوبهای کمانی شکل و یا نی به شکل گل خانه ها درست شده و با نایلون پوشانده میشود . این عمل باعث این می شود که جوانه های جو زودتر و سالم تر به عمل بیاید .  

 در نظر داشته باشید که همراه با این عملیات کار شخم زدن زمین های کشاورزی نیز انجام میگیرد که به 4مرحله تقسیم  می شود . 

تمامی این چهار مرحله به وسیله دستگاهی که نامش موتور کشاورزی یا تیلر می باشد انجام میگیرد .  

 

5 - 1 - شخم زدن اول که به زبان ما کار یک می گوییم در این حالت فقط زمین شخم زده میشود.   

 

5 - 2 - شخم زدن دوم که کار دوم می باشد زمین شخم زده را هموارتر میکند .      

 

 ۵ - 3 - شخم زدن سوم که کار سوم می باشد ، تمامی خاک مزرعه له میشود .  

  

 

  5 - 4 - مسطح کردن زمین کشاورزی که لت زدن می باشد .   

   

 

 - بعد از جوانه زدن جو آن را به محل مورد نظر (تیم بیجار) برده و در قسمت آماده شده میریزیم به این عمل نشاندن میگوید . سر زدن در طول مدت به عمل آمدن جوانه ها تا سبز شدن یکی از کارهای مهم کشاورز میباشد .   

 

 7 - رفتن بر سر زمین و پاشیدن دارو های مخصوص و کود جهت از بین بردن علف های هرز قبل از نشا بر دوش مردها میباشد .

8 - جوانه ها را از تیم بیجار کندن (تیم کندن) و به مزرعه ها جهت نشا بردن معمولا بر دوش مردها و نشا کردن جزوء کارهای زنها می باشد .   

  

 

 

9 - بعد از مدتی که از نشاء گذشته باشد ، در دو مرحله به مدت چند هفته فاصله از همدیگر ، زنهای کشاورز برای پاک سازی مزرعه از علف های هرز به مزرعه رفته و وجین و دوباره می زنند .    

 

 

 

 - بیشتر از یک ماه و کمتر از دو ماه بعد از دوباره خوشه های برنج زرد می شود و آماده بریدن است .    

 

10 - بریدن برنج کاری بس سخت و دشوار که در وسط تابستان اتفاق می افتد بر دوش کشاورز می باشد . 

11 - برنج رسیده تقریبا 1 متر قد کشیده است که کشاورز از نیم متر به بالا طرف خوشه را بریده و به اندازه یک دسته کوچک می بندد (مشت) و سپس بروی ساقه های در خاک مانده (اشکل)، جهت آفتاب خوردن میگذارد بعد چند روز و خشک شدن این دسته های کوچک را به دسته ای بزرگتر تبدیل کرده (درز) و با طنابی که با ساقه های برنج درست می شود(ویریس) می بندیم و به وسیله تیلر به انبار آورده و نگهداری میکنیم .  

 

    

12 - مرحله بعدی زمانیست که جو را از خوشه جدا میکنیم (خرمن کردن) در این عمل است که ساقه ها برنج ریز ریز شده بوسیله خرمن کوب را انبار میکنیم (کلوش) برای غذای حیوانات مانند گاو و گوسفند و .... و جو را پس از انکه گونی های مرغوبش را جهت تخم جو برداشه ایم به کارخانه برنجکوبی جهت سفید شدن که همان از پوست در آوردن است می بریم .   

  

 

 

 13 - آخرین مرحله برنجکوبی می باشد که جو را در انبارهای فلزی که با مشعل های بزرگی گرم می شوند میریزیم و به مدت چند روز می ماند و بعد با دستگاه های پیشرفته ای که در کارخانه ها ست سفید میکنیم . پوست برنج خیلی ریز تر و به فل تبدیل می شود که آن را نیز برای غذای حیوانات انبار میکنیم . 

  

 

اینها زحمت هایی است که یک کشاورز در طول به عمل آوردن برنج متحمل میشود . 

 

خدا قوت